Rola mediów w przeciwdziałaniu przestępczości komputerowej wśród osób (nie)kompetentnych cyfrowo - Czerski, Wojciech Marcin (Dydaktyka Informatyki, 2024)
Świat cyfrowy przestał być atrakcyjny jedynie dla przeciętnego obywatela. Jak wynika z danych policji, przestępcy coraz częściej przenoszą swoją aktywność do cyberprzestrzeni. Spowodowane jest to między innymi poczuciem anonimowości, jaką złudnie daje im Internet. Z tego też względu coraz częściej narażeni jesteśmy na różnego rodzaju oszustwa z wykorzystaniem nowoczesnych technologii, wśród których wymienić można między innymi phishing, spoofing czy też oszustwo nigeryjskie. Każde z nich nastawione jest na przejęcie naszych środków finansowych. Dlatego tak ważne jest zaangażowanie się mediów w przeciwdziałanie temu procederowi. Celem artykułu jest z jednej strony omówienie wybranych przykładów przestępczości komputerowej, zaprezentowanie jej skali, jak również zaproponowanie sposobu zaangażowania się mass mediów w ograniczenie tego procederu, zwłaszcza wśród osób starszych.