Deepfake jako generator fikcyjnych treści i rzeczywistej nieufności - Mularz, Krystian (Dydaktyka Informatyki, 2024)
Sztuczna inteligencja stała się tematem dyskursu naukowego ze względu na nieoczekiwane konsekwencje jej rozwoju i sposobów wykorzystania. Technologie AI mogą spełniać zarówno funkcje rozrywkowe i edukacyjne, jak i stwarzać zagrożenie w postaci szerzenia dezinformacji oraz dyskredytowania innych osób w przestrzeni publicznej. Jedną z niewłaściwych form wykorzystania sztucznej inteligencji jest tzw. deepfake. Niniejsza praca ma na celu omówienie pojęcia deepfake na podstawie literatury przedmiotu oraz analizy treści zawartej w sieci. Autor szczegółowo scharakteryzował pojęcie deepfake, omówił przykłady fikcyjnych treści oraz społeczne skutki ich publikowania. Ponadto dokonał refleksji na temat wpływu szerzącej się dezinformacji i zagrożeń z nią związanych na zanik zaufania, co skutkuje przekształceniem się kultury w taką, w której dominuje nieufność i podejrzliwość.