Ewolucja i wpływ sztucznej inteligencji na zaawansowane strategie obronne w cyberbezpieczeństwie - Wołoszyn, Jacek (Dydaktyka Informatyki, 2024)
W niniejszym tekście przedstawiono szczegółową analizę wykorzystania AI w różnych aspektach cyberbezpieczeństwa, od szkolenia, wykrywania i reagowania na zagrożenia, przez zarządzanie tożsamością i dostępem, aż po przyszłe kierunki rozwoju i nieodłączne wyzwania. Przeanalizowano, jak technologia ta przekształca dziedzinę bezpieczeństwa cyfrowego. Celem jest nie tylko przedstawienie możliwości, jakie niesie za sobą AI, ale także zwrócenie uwagi na konieczność świadomego i odpowiedzialnego podejścia do jej wdrażania i eksploatacji.