Wykorzystanie Nmap i Pythona do zautomatyzowanego audytu bezpieczeństwa sieci - Wołoszyn, Jacek; Wołoszyn, Michał (Dydaktyka Informatyki, 2024)
W niniejszym artykule opisano, jak praktyczne zastosowanie Nmap i Pythona może zrewolucjonizować podejście do cyberbezpieczeństwa. Wgląd w konkretne techniki, skrypty i strategie wykorzystania tych narzędzi ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa sieciowego. Poprzez dogłębną analizę i przykłady zastosowań owych technologii artykuł ten ma za zadanie nie tylko przedstawić potencjał wynikający z połączenia tych dwóch potężnych narzędzi, ale także zainspirować do ich wykorzystania w celu budowania bardziej zabezpieczonych, odpornych na ataki cyfrowe środowisk. W kolejnych rozdziałach opisano podstawy Nmap, integracje z Pythonem i przypadki użycia.