Nowe media w służbie człowieka czy źródło ułatwiania cyberprzemocy? - Wysocka, Ewa (Dydaktyka Informatyki, 2020)
W artykule przedstawiono główne problemy związane z cyberprzemocą w grupie rówieśni-czej: przejawy, formy, źródła i mechanizmy oraz konsekwencje cyberprzemocy. Autorka stawia tezę o ścisłym powiązaniu tradycyjnej przemocy i agresji oraz cyberprzemocy, wskazując jedno-cześnie, że nowe media nie stanowią samoistnego źródła zagrożenia dla rozwoju młodego pokole-nia. Przywołując badania potwierdzające tę tezę, wnioskuje, że nowe media stanowią zagrożenie dla rozwoju młodzieży (poprzez ujawnianie się cyberprzemocy), jeśli występują pierwotne czyn-niki warunkujące tradycyjną przemoc i agresję rówieśniczą.