Życie smart – ma swoją cenę - Piecuch, Aleksander (Dydaktyka Informatyki, 2020)
Globalna cyfryzacja zmieniła sposoby funkcjonowania społeczeństw, ale przede wszystkim zmieniła relacje międzyludzkie. Możliwości, które pojawiły się wraz z rozwojem IT, z jednej strony stały się ważnym przyczynkiem dla rozwoju gospodarczego i społecznego, z drugiej zaczęły gwał-townie wkraczać w sferę prywatną. Mnogość dostępnych darmowych aplikacji na urządzenia stacjo-narne i mobilne otworzyła przy okazji nowe możliwości dla gigantów branży IT. Oferta, jaką składa-ją użytkownikom swoich wyrobów, teoretycznie jest darmowa, jednak rzeczywistość wskazuje na inne praktyki. Za udostępnione nam udogodnienia płacimy utratą własnej prywatności.