Projektowanie mechatroniczne w środowisku SIMCENTER AMESIM 1D - Szabłowski, Stanisław (Dydaktyka Informatyki, 2020)
W opracowaniu przedstawiono możliwości zastosowania oprogramowania Simcenter Ame-sim 1D w projektowaniu systemów mechatronicznych. Opisano i przeanalizowano symulacyjnie model obiektowy układu napędowego z silnikiem indukcyjnym i obciążeniem mechanicznym. Wskazano, że środowisko Simcenter Amesim 1D posiada wiele walorów dydaktycznych i może być stosowane w nauczaniu wszystkich dziedzin mechatroniki.