Modelowanie trójwymiarowe - Molga, Agnieszka; Płachta, Mikołaj (Dydaktyka Informatyki, 2020)
W pracy przedstawiono wybrane problemy dotyczące grafiki trójwymiarowej. Przedstawiony został problem modelowania modelowania 3D: ogólny opis, czym jest grafika trójwymiarowa, jej zastosowania, wpływ tej technologii na wiele dziedzin przemysłu oraz przyszłe plany na jej wyko-rzystanie i dalszy rozwój. Artykuł zakończony jest omówieniem znaczenia modelowania 3D w archi-tekturze.