Edukacja informatyczna w nauczaniu początkowym – kilka obszarów potrzebnych zmian - Musioł, Marcin (Dydaktyka Informatyki, 2019)
Od lat edukacja informatyczna w klasach 1–3 realizowana jest obligatoryjnie. Mimo tego wie-le problemów jej dotyczących do dziś nie zostało rozwiązanych. Należą do nich m.in. brak pracowni komputerowych dostosowanych do potrzeb i możliwości uczniów, niewystarczające kompetencje informatyczne wielu nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej, zbyt ubogie w treści informa-tyczne programy nauczania i związane z nimi podręczniki, popełnianie przez nauczycieli błędów metodycznych, zwłaszcza w braku przydzielania uczniom konkretnych czynności informatycz-nych i w kontrolowaniu ich wykonania oraz w niewłaściwym integrowaniu i korelowaniu treści informatycznych.