Personalizacja profili internetowych wyzwaniem dla współczesnej edukacji - Iskierka, Sławomir; Weżgowiec, Zbigniew (Dydaktyka Informatyki, 2018)
W artykule poruszono problemy związane z personalizacją profili internetowych i ich wpły-wem na użytkowników Internetu, a szczególnie młodzież. Przeanalizowano aktualne i przewidy-wane skutki związane z profilowaniem i personalizacją kont głównie w mediach społecznościo-wych. Wskazano na potencjalne zagrożenia, jakie może nieść ze sobą zjawisko personalizacji profili internetowych. Zwrócono uwagę na rolę systemu edukacji w prawidłowym przygotowa-niu młodego pokolenia do postrzegania i eliminowania niekorzystnych zjawisk związanych z tym problemem. Oceniono, że personalizacja profili internetowych jest olbrzymim proble-mem, z jakim będzie musiała zmierzyć się tak od strony teoretycznej, jak i praktycznej, współ-czesna informatyka.