Przetwarzanie danych biometrycznych w usługach elektronicznych - Iskierka, Iwona (Dydaktyka Informatyki, 2018)
W pracy dokonano przeglądu podstawowych zagadnień dotyczących usług zaufania publicz-nego w odniesieniu do transakcji elektronicznych na rynku wewnętrznym, projektowanych roz-wiązań w obszarze ochrony danych osobowych oraz omówiono zagadnienia związane z bezpiecz-nym korzystaniem z technologii biometrycznych. Zwrócono uwagę na zagrożenia teleinforma-tyczne, konieczność budowania świadomości społeczeństwa w zakresie bezpieczeństwa danych i ich znaczenia zarówno w pracy zawodowej, jak i w codziennym życiu. Omówiono status prawny technologii biometrycznych z uwzględnieniem aktualnych aktów prawnych. Omówiono pojęcie danych biometrycznych oraz zagadnienia dotyczące przetwarzania danych osobowych, w tym danych biometrycznych.