Zapotrzebowanie rynku pracy na informatyków a praktyka dydaktyczna - Iskierka, Sławomir; Krzemiński, Janusz; Weżgowiec, Zbigniew (Dydaktyka Informatyki, 2017)
W artykule poruszono problemy związane z zapotrzebowaniem rynku pracy na informaty-ków i metody kształcenia tychże w polskim systemie oświaty. Przeanalizowano aktualne i przewi-dywane zapotrzebowanie na informatyków na europejskim i polskim rynku pracy. Porównano kwalifikacje, jakich pożądają pracodawcy od przyszłych informatyków z ofertą dydaktyczną szkół. Wskazano na problemy związane z koniecznością przyswojenia sobie przez przyszłych informatyków trudnej, specjalistycznej wiedzy i koniecznymi do tego celu odpowiednimi predys-pozycjami intelektualnymi, którymi powinni się oni cechować. Omówiono systemy rekrutacji oraz wynagradzania informatyków w firmach IT, dużych korporacjach, prywatnych i państwowych firmach oraz w administracji rządowej i samorządowej. Oceniono wzajemne relacje wynikające z zapotrzebowania na profesjonalnych informatyków a realiami praktyki edukacyjnej.