Mroczna strona internetu – tor niebezpieczna forma cybertechnologii - Krauz, Antoni (Dydaktyka Informatyki, 2017)
W artykule przedstawiono zasady działania jednej z anonimowych sieci TOR, której skrót pochodzi od angielskiej nazwy The Onion Router, oraz omówiono, jakie niesie ze sobą zagrożenia, dlaczego jest taka niebezpieczna i czy można temu zaradzić. TOR jest to sieć komputerowa im-plementująca trasowanie cebulowe trzeciej generacji. Sieć uniemożliwia analizowanie ruchu sie-ciowego przez co zapewnia użytkownikowi prawie całkowicie anonimowy dostęp do zasobów Internetu. TOR może być użyty w celu pominięcia mechanizmów filtrowania treści oraz innych ograniczeń komunikacyjnych, może być wykorzystywana przez terrorystów, przestępców, hake-rów, handlarzy bronią, narkotykami itp.