Edukacja dorosłych w programie Erasmus+ - Iskierka, Iwona (Dydaktyka Informatyki, 2015)
W artykule omówiono zagadnienia związane z ideą kształcenia dorosłych w programie Era-smus+. Program Erasmus+ wszedł w życie 1 stycznia 2014 roku i jego realizacja jest zaplanowana na siedem lat, do roku 2020. W wielu programach Unii Europejskiej realizowane są działania w dziedzinie edukacji i doskonalenia zawodowego. Również w Polsce opracowano strategię roz-woju kształcenia ustawicznego, zgodną z ideą działań Unii Europejskiej w tej dziedzinie. Zgodnie z podstawowym założeniem programu Erasmus+ inwestowanie w kształcenie i szkolenie jest klu-czem do uwolnienia ludzkiego potencjału, bez względu na wiek i sytuację społeczną.