Nauczanie programowania w polskim szkolnictwie - Iskierka, Sławomir; Krzemiński, Janusz; Weżgowiec, Zbigniew (Dydaktyka Informatyki, 2015)
W artykule przedstawiono problemy związane z nauką języków programowania w polskim systemie oświaty. Analizując treści podręczników do nauki informatyki i technologii informacyjnej z kilkunastu ostatnich lat zwrócono uwagę na ewolucję, jakim podlegały programy nauczania języ-ków programowania. Zwrócono uwagę na motywy, jakimi kierowano się przy wyborze konkret-nych języków programowania. Wskazano na postępujący proces wykorzystywania przy pisaniu programów komputerowych coraz bardziej złożonych, a tym samym coraz trudniejszych do opa-nowania platform programistycznych. Uwzględniając obecny stan wiedzy dotyczący bezpieczeń-stwa programów, zwłaszcza tych wykorzystywanych w sieci, wskazano na trudności, na jakie natrafić mogą początkujący programiści przy pisaniu funkcjonalnych, a jednocześnie bezpiecznych aplikacji. Zaprezentowano pogląd, że obecnie nauką programowania powinni zostać objęci tylko najzdolniejsi uczniowie/studenci, którzy będą w stanie sprostać niezwykle rygorystycznym wyma-ganiom związanym z zapewnieniem odpowiedniego bezpieczeństwa projektowanych aplikacji.