Platformy e-learningowe oraz ich znaczenie dla procesu kształcenia - Molga, Agnieszka (Dydaktyka Informatyki, 2015)
Artykuł prezentuje charakterystykę systemów e-learningowych oraz ich podział ze względu na przyjęte kryteria funkcjonalności, obsługiwanych standardów i sposobów dystrybucji Jesteśmy świadkami jak technologia informacyjno-komunikacyjna przybiera coraz to szybszy rozwój. Mod-ne, a nawet wręcz nieuniknione jest dążenie do stworzenia społeczeństwa informacyjnego. Kom-putery oraz Internet wypierają tradycyjny dotąd model kształcenia. Rozwój techniki przyczynił się do szukania mobilnych form kształcenia, czyli e-learningu.