Kontrola integralności kluczowych elementów systemu informatycznego - Wołoszyn, Jacek (Dydaktyka Informatyki, 2015)
Celem artykułu jest opisanie prostego sposobu monitorowania integralności wybranych ele-mentów systemu z wykorzystaniem standardowych poleceń systemu operacyjnego Linux. Zapew-nienie integralności kluczowych plików konfiguracyjnych systemu skutkuje jego prawidłowym i niezmiennym działaniem w procesie przetwarzania danych.