Preferowane formy edukacji: stacjonarne, hybrydowe lub online, przez chińskich nauczycieli i uczniów – badania pilotażowe - Chen, Chen; Perzycka-Borowska, Elżbieta (Dydaktyka Informatyki, 2024)
Badaniu poddano perspektywy nauczycieli akademickich i studentów w Chinach dotyczące preferowanych przez nich form edukacji – stacjonarnej, hybrydowej lub online – na podstawie ich doświadczeń z okresu izolacji. Wzięło w nim udział 27 nauczycieli akademickich i 210 studentów szkół wyższych. Badanie ukazuje mocne i słabe strony każdej formy edukacji, dostarczając cennych informacji instytucjom edukacyjnym w Chinach. Wyniki sugerują, że w wielu szkołach wyższych w Chinach nie uwzględnia się preferencji studentów przy wyborze form kształcenia. Podkreśla to potrzebę, aby instytucje edukacyjne priorytetowo traktowały opinie i preferencje uczniów, aby zoptymalizować proces uczenia się. Przeprowadzona analiza rzuca światło na wyzwania i możliwości, jakie stwarzają różne formy edukacji, i podkreśla znaczenie przyjęcia bardziej skoncentrowanego na studencie podejścia do edukacji. Przedstawione spostrzeżenia mogą pomóc instytucjom edukacyjnym w Chinach i poza nimi w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących oferowanej przez nie edukacji z uwzględnieniem preferencji i potrzeb nauczycieli i uczniów.