Integracja sztucznej inteligencji w mechanizmach detekcji i reakcji cyberbezpieczeństwa - Wołoszyn, Jacek (Dydaktyka Informatyki, 2024)
W artykule przedstawiono możliwości wykorzystania sztucznej inteligencji w kontekście cyberbezbieczeństwa. Przedstawiono rolę sztucznej inteligencji w obliczu rosnących zagrożeń infrastruktury sieciowej. Rozdział 1 omawia zasadność wykorzystania sztucznej inteligencji w cyberbezpieczeństwie. W rozdziałach 2 i 3 omówiono koncepcję wykrywania i zapobiegania incydentom z wykorzystaniem automatyzacji odpowiedzi na incydenty. Natomiast rozdział 4 poświęcony jest zarządzaniu tożsamością i dostępem w odniesieniu do zasobów organizacji.