Zastosowanie programów cieniujących do modelowania odbicia rozproszonego - Hermanowicz, Artur; Molga, Agnieszka (Dydaktyka Informatyki, 2019)
W pracy przedstawiono wybrane problemy dotyczące generowania grafiki trójwymiarowej. Ukazany został problem modelowania oświetlenia, a w szczególności odbicia rozproszonego. Zademonstrowano możliwości, jakie daje wykorzystanie programów cieniujących w tym zakresie.