Kształtowanie wyobraźni przestrzennej poprzez modelowanie i animacje 3D - Iskierka, Iwona (Dydaktyka Informatyki, 2017)
W artykule omówiono zagadnienia związane z wybranymi możliwościami wykorzystania programu 3ds Max w zakresie kształtowania wyobraźni przestrzennej. Zwrócono uwagę na korzy-ści związane z poznaniem zasad modelowania 3D, animacji, wprowadzaniem efektów specjal-nych, systemów symulacji zjawisk fizycznych oraz tworzeniem projektów architektonicznych. Omówiono pojęcie wyobraźni jako procesu psychicznego umożliwiającego przetwarzanie wyob-rażeń. Przeanalizowano możliwości tworzenia projektów 3D w wybranym środowisku.