Modelowanie fizyczne układów mechatronicznych w środowisku Simulink-Simscape - Szabłowski, Stanisław (Dydaktyka Informatyki, 2017)
W opracowaniu przedstawiono problematykę projektowania modeli fizycznych w środowisku Simulink-Simscape na przykładzie elektrycznego układu napędowego z silnikiem DC. Zaprezen-towano dwa różne rozwiązania modeli oraz przeprowadzono badania symulacyjne napędu w stanie nieustalonym. Wskazano wartości dydaktyczne projektowania i badania układów mechatronicz-nych z wykorzystaniem metodyki Model-BasedDesign w kształceniu studentów mechatroniki.