Kształcenie techniczne w ujęciu komputerowo zintegrowanego wytwarzania CIM - Kęsy, Marek (Dydaktyka Informatyki, 2015)
Podstawą funkcjonowania przedsiębiorstw produkcyjnych są systemy informatyczne wspoma-gające obszar technicznego projektowania i wytwarzania wyrobów, a także procesy zarządzania produkcją. Integracja obu wymiarów funkcjonalnych prowadzi do wdrożenia koncepcji kompute-rowo-zintegrowanego wytwarzania CIM. Analiza związków przyczynowych oraz procesowych powiązań integrowanych podsystemów może stanowić pomoc we właściwej organizacji procesów kształcenia technicznego.