Prymat człowieka nad technologią paradygmatem współczesnej dydaktyki informatyki - Furmanek, Waldemar (Dydaktyka Informatyki, 2023)
W związku z rozwojem transhumanizmu istnieje pilna potrzeba podejmowania badań nad miejscem dydaktyki informatyki w systemie nauk pedagogicznych. Szczególnie istotne jest odniesienie problematyki dydaktyki informatyki do treści tzw. superproblemów: superdługowieczności, superdobrobytu, superinteligencji.