Sacrum we współczesnej refleksji literaturoznawczej – wybrane zagadnienia - Popielarz-Zajdel, Ewelina (Dydaktyka Polonistyczna, 2024)
Sacrum obejmuje tak różnorodne kategorie i wartości, że nie sposób przypisać mu jednego, wspólnego pojęcia – łączy je jedynie nazwa. W teoriach antropologiczno-kulturowych oraz fenomenologicznych sacrum przybiera wielorakie formy, co czyni tę kategorię bardziej pojemną znaczeniowo. Sacrum przenika nie tylko sferę religijną, ale także kształtuje ludzkie doświadczenie, nadając mu głębszy wymiar. Może być również rozumiane nominalistycznie, jako czysto nazwowa konstrukcja. Niemniej jednak w swojej uniwersalnej denotacji odnosi się do sensów religijnych, transcendentnych, wykraczających poza codzienność i dążących ku wyższym wartościom.