Literatura jako narzędzie poznawania i wspierania osób z zespołem Aspergera - Marzec-Jóźwicka, Magdalena (Dydaktyka Polonistyczna, 2025)
W artykule zostały omówione trzy współczesne teksty, reprezentujące różne gatunki: opowieść dla dzieci (Kosmita Roksany Jędrzejewskiej-Wróbel), powieść autobiograficzną (Cukry Doroty Kotas) oraz picturebook (Mam zespół Aspergera. Podręcznik dla uczniów i nauczycieli Karoliny Dyrdy i Jolki Rosińskiej). Wszystkie podejmują problematykę zespołu Aspergera, czyli zaburzenia neurologicznego mieszczącego się w spektrum autyzmu, realizując ważny cel społeczny i wychowawczy: służą promowaniu większej świadomości i wiedzy na temat autyzmu w celu umożliwienia lepszego zrozumienia, wsparcia i integracji osób neuroatypowych w różnych środowiskach, również szkolnym. Każdy z zaprezentowanych w artykule utworów może zostać z powodzeniem wykorzystany w edukacji na różnych jej poziomach jako lektura uzupełniająca zarówno na lekcjach języka polskiego, jak i godzinach wychowawczych. W artykule zaproponowano przykładowe działania polonisty, który zdecyduje się znaleźć miejsce dla tekstów Jędrzejewskiej-Wróbel, Kotas oraz Dyrdy i Rosińskiej we współczesnej szkole.