Obraz rodziców wobec traumy wojennej według E.M. Remarque’a - Kondrak, Agnieszka (Dydaktyka Polonistyczna, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie traumy pierwszej wojny światowej z perspektywy rodziców głównego protagonisty. Nakreślono wpływ I wojny światowej na przemiany społeczne i ukazano je w świetle Drogi powrotnej Ericha Marii Remarque’a.