Poszukiwanie własnej tożsamości – wyzwanie i zadanie. Fuga Wita Szostaka - Matwiejczuk, Agnieszka (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
Fugę Wita Szostaka buduje osiem historii o losach Bartłomieja Chochoła. Każda z odsłon losów postaci ukazana jest w odrębnym rozdziale, czasami dwóch. Rozdziały numerowane są cyframi rzymskimi, niekiedy także literami (a, b). W utworze tym podjęta zostaje problematyka tożsamościowa – poznajemy różne oblicza Bartłomieja Chochoła: ostatniego króla Polski (Fuga I), towarzysza zabaw (Fuga II), obserwatora i kronikarza (Fuga IIIa i Fuga IIIb), melancholika (Fuga IV), rencisty (Fuga Va i Fuga Vb), człowieka sukcesu (Fuga VI), samotnika i starca (Fuga VII i Fuga VIII – niedokończona). Na podstawie rodzajów tożsamości wyszczególnionych przez Katarzynę Waszyńską (tożsamość jednostkowa, narodowa, społeczna, grupowa, kulturowa) zostaje omówiona postać bohatera-narratora