Prolegomena do teorii poezji w dydaktyce filologicznej: Dichtungstheoretische Prolegomena zu einer philologischen Didaktik - Trzaskowski, Zbigniew (Dydaktyka Polonistyczna, 2022)
W artykule przedstawiono z perspektywy strukturalistyczno-semantycznej terminy, schematy interpretacyjne, funkcjonalność teorii poezji w dydaktyce filologicznej. Poezja, postrzegana w kontekście kreatywności i użyteczności, interpretowana z uwzględnieniem relacji do autora, odbiorcy, kodu światopoglądowego, stanowi istotny faktor świata znaków oraz przekazu medialnego.