Strategie studiowania Biblii w programie edukacji humanistycznej - Trzaskowski, Zbigniew (Dydaktyka Polonistyczna, 2025)
Program edukacji humanistycznej obejmuje analizę materiałów biblijnych jako źródła toposów, symboli, gatunków literackich i uniwersalnych metafor. Istotne miejsce na liście lektur humanistycznych zajmują dogłębne refleksje na temat wielokulturowego i ponadczasowego wpływu Biblii na literaturę i sztukę oraz badanie jej wartości etyczno-moralnych. Artykuł zawiera szereg praktycznych metod interpretacji ksiąg biblijnych, mających na celu rozwijanie umiejętności interpretacyjnych, historyczno-aksjologicznych i krytycznych.