Sacrum w twórczości ks. Janusza Artura Ihnatowicza - Popielarz-Zajdel, Ewelina Maria (Dydaktyka Polonistyczna, 2025)
W artykule poruszono kwestię występowania sacrum w twórczości ks. Janusza Artura Ihnatowicza. Autor to poeta wiary, ale także sakralnego doświadczenia. Jego wiersze przepełnione są skupieniem po tym, jak poeta odszedł od form złożonych i wystylizowanych. Kreuje świat pełen dobra, ale skazany na przemijanie. Chociaż czas w tej poezji ma szczególne miejsce, to jednak poza opisem przemijania spotykamy się z wiarą w sens ludzkiego życia oraz istnienia wedle Bożego planu – spełnionej ofiary Syna Bożego na krzyżu. Można tę twórczość poddawać kerygmatycznej interpretacji literatury, ponieważ dotyczy doświadczenia wiary chrześcijańskiej.