Sacrum w twórczości Janusza Szubera - Popielarz-Zajdel, Ewlwina Maria (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
Janusz Szuber przez niektórych uważany był za poetę lokalnego, jednak obecnie wiadomo, żewpisuje się w kanon pisarzy zaliczanych do wybitnych twórców polskiej literatury współczesnej.Tworzył poezję w taki sposób, że czytelnik mógł nie tylko poznać rzeczywistość, w której przyszłożyć autorowi, ale także był wprowadzany w świat filozofii, głębokiego intelektualizmu czy wirtuozerii języka.Sacrum w twórczości Szubera to przede wszystkim życie, to czas, jaki został mu dany, orazotoczenie, w którym się znajdował. Autor, dotknięty chorobą, nie żalił się na swój los, wręcz przeciwnie, doceniał to doświadczenie, gdyż dzięki niemu mógł dogłębniej zastanawiać się nad kondycjączłowieka w świecie. Jego poezja, pozbawiona moralizatorstwa, jest niezwykła, ponieważ wskazuje,jak należy patrzeć na własne istnienie, aby być szczęśliwym człowiekiem.