Wykorzystanie wiedzy o cechach indywidualnych uczniów w pracy nad Weselem Stanisława Wyspiańskiego. Propozycja metodyczna - Marzec-Jóźwicka, Magdalena (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
W artykule postawiono tezę, że znajomość uczniowskich cech indywidualnych – do którychzaliczane są m.in. omówione w tekście różne rodzaje inteligencji, style uczenia się, role uczniów nalekcjach oraz zainteresowania – stanowi dla nauczyciela pomoc w organizacji pracy nad lekturami.Dzięki wiedzy na ten temat polonista ma szanse rozpoznawać mocne i słabe strony swoich uczniów,a następnie dostosowywać do ich potrzeb i możliwości metody, techniki oraz formy organizacjipracy na lekcjach i zajęciach pozalekcyjnych. W tekście pokazano kilkadziesiąt przykładowychpoleceń i zadań dla uczniów, uwzględniających różnice pomiędzy nimi, odnoszących się do jednejz głównych lektur szkolnych omawianych na poziomie ponadpodstawowym, czyli Wesela StanisławaWyspiańskiego.