Problem miłości utraconej na podstawie ***[Jestem Julią] Haliny Poświatowskiej oraz Białych zeszytów Agnieszki Osieckiej (na lekcji języka polskiego w szkole średniej) - Nowak, Aleksandra (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
Artykuł zawiera analizę i interpretację porównawczą wiersza Haliny Poświatowskiej ***[JestemJulią] oraz piosenki poetyckiej Agnieszki Osieckiej Białe zeszyty, jak również przykładowy scenariusz lekcji przeznaczony dla szkoły średniej. Wybrane utwory prezentują problem miłości utraconej,przedstawiając tym samym różne postawy wobec zawodu miłosnego. Celem niniejszego artykułu jestuzasadnienie wyżej postawionej tezy oraz zaprezentowanie problemu miłości niespełnionej z punktuwidzenia edukacji polonistycznej.