Kontrola testowa jako metoda oceny osiągnięć dydaktycznych studentów z historii literatury zagranicznej (na materiale twórczości Brunona Schulza): Тестовий контроль як метод оцінювання навчальних досягнень студентів з історії зарубіжної літератури (на матеріалі творчості Бруно Шульца) - Маторина, Наталья (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
Obecny stan ukraińskiego systemu edukacji zobowiązuje specjalistów do poszukiwanianowych rozwiązań w zakresie oceny osiągnięć edukacyjnych studentów, zapoznania się ze278 KSZTAŁCENIE LITERACKIE…Наталя Маторінаsposobami oceny wyników uczenia się w innych krajach, wynikami badań międzynarodowych,w których uczestniczy Ukraina, i tym podobnych. W obecnych okolicznościach optymalną formąoceny poziomu wiedzy, umiejętności studentów na Ukrainie, biorąc pod uwagę międzynarodowei krajowe doświadczenie, staje się kontrola testowa. Testowanie jako metoda oceny jest aktywnierozwijane i obecnie szeroko stosowane, ponieważ pozwala na bezstronną, skuteczną i obiektywnąocenę procesu uczenia się studentów. W artykule omówiono zagadnienia testowej kontroli wiedzy,umiejętności i nawyków kandydatów na studia wyższe na zajęciach z literatury zagranicznejw instytucjach szkolnictwa wyższego kierunku pedagogicznego. Zunifikowano doświadczeniew stosowaniu technologii testowych w nauczaniu dyscyplin filologicznych dla przyszłychnauczycieli-filologów w GWUZ (Donbaskim Państwowym Uniwersytecie Pedagogicznym)(Slowiansk, Ukraina). Rozważania objęły w szczególności różne zastosowania testów podczasprzeprowadzania bieżących, pośrednich, przełomowych lub końcowych testów kontrolnych,a także testów szkoleniowych, na materiale twórczości jednego z najbardziej oryginalnychtwórców polskiej kultury XX wieku – Brunona Schulza (ur. w 1892, zm. w 1942 r.) – wybitnegomistrza, myśliciela, utalentowanego pisarza i krytyka literackiego, rysownika, malarza, grafika,pedagoga. Podano szereg przykładów charakteryzujących każdy rodzaj proponowanej klasyfikacjizadań testowych.