Patriotyzm według studentów UPJPII w Krakowiena podstawie ankiety o postawie Matejki,Sienkiewicza i Witkacego w okresie zaborów - Narewska, Dorota (Dydaktyka Polonistyczna, 2021)
Na niezwykłą rolę polskiej kultury w zachowaniu ducha narodowego i w odzyskaniu niepodległości wskazywał św. Jan Paweł II, stąd autorka artykułu – teolog w ankiecie przeprowadzonejwśród studentów Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie zapytała w 2019 roku, czypatriotyzm to anachronizm, czy może konieczność. W 2022 roku, po napaści Rosji na Ukrainę,odpowiedzi byłyby z pewnością inne. Metoda badawcza polegała na analizie i cytowaniu w artykule reprezentatywnych odpowiedzi respondentów, uzyskanych po zdobyciu wiedzy z Internetu natemat trzech twórców okresu zaborów (1772–1795). O Polskę walczono bowiem również pędzlemi piórem, stąd narzucona studentom perspektywa badawcza to postawa Jana Matejki (1838–1893)i Henryka Sienkiewicza (1846–1916). Patriotyzm porucznika carskiej armii Stanisława IgnacegoWitkiewicza (1885–1939) stanowi jakby tło dla tych dwóch wielkich twórców. Matejko żył podzaborem austriackim, do którego należały: Królestwo Galicji i Lodomerii, Księstwo Oświęcimskie,Księstwo Zatorskie, Nowa Galicja, cyrkuł zamojski. Sienkiewicz był obywatelem Królestwa Polskiego, zatem należał do imperium i zaboru rosyjskiego, choć swoje mowy wygłaszał i w zaborzepruskim. Urodzony w Warszawie Witkacy również był obywatelem carskiej Rosji, ale jako dzieckoprzeniósł się z rodzicami do Zakopanego, tzn. zaboru austriackiego. Wstąpił do osobistej armii cara,mając nadzieję na utworzenie w niej polskiej formacji wojskowej, podobnie jak wielu Polaków, m.in.Władysław Anders, późniejszy generał dywizji Polskich Sił Zbrojnych, dowódca Armii Polskiejw ZSRR.