"Epitaph for a dog" (a few comments on the "vivisection") - Szyszko, Stanisław (European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2005)
Prof. dr med. Stanisław Szyszko jako znakomity uczony wyprzedzał czas. W 1967 roku ogłosił drukiem na łamach „Służby Zdrowia” znany w całej medycznej Polsce artykuł pt:„Epitafium dla psa”* ( kilka uwag na temat wiwisekcji), który może być wzorem zbioru zasad dla powstałej w 2005 roku Krajowej Komisji Etycznej ds. Doświadczeń na Zwierzętach przy Ministerstwie Nauki i Informatyzacji. Wobec powyższego Redakcja Przeglądu Medycznego Uniwersytetu Rzeszowskiego postanowiła ten artykuł przedrukować w całości.