Antoni Godziemba Wysocki w anegdocie i w świetle własnej twórczości (rekonesans) - Samborska-Kukuć, Dorota (Galicja. Studia i materiały, 2024)
Antoni Godziemba Wysocki znany był w środowisku literackim Lwowa w pocz. XX w. jako przyjaciel Zapolskiej, prototyp bohatera dwu jej kontrowersyjnych powieści z życia lwowskiego półświatka. Wydawał małe formy prozatorskie, powieści obyczajowe i historyczne, publikował szkice wspomnieniowe i krytyki literackie na łamach galicyjskich pism, był założycielem Teatru Niezależnego, na którego deskach wystawiał sztuki wysoce ambitne. Dzisiaj jest twórcą prawie zapomnianym, żaden z badaczy nie poświęcił Wysockiemu większej uwagi, a podkreślić należy, że recenzje jego utworów były przychylne, niekiedy nawet (jak w przypadku Zabaw mędrców) entuzjastyczne. Warto przypomnieć tego pisarza i przywrócić go, choćby w zarysie, historii literatury polskiej.