Humanistyczne i chrześcijańskie wartości w koncepcjach filozoficznych Myślicieli wschodniogalicyjskich pierwszej połowy XX wieku - Liszczyńska, Olga (Galicja. Studia i materiały, 2019)
W artykule omówiono dwa spokrewnione nurty wschodniogalicyjskiej myśli filozoficznej pierwszej połowy XX w.: świecki i religijny. Filozofię świecką przedstawiono na podstawie dzieł W. Lewińskiego, I. Mirczuka, M. Szlemkiewicza. Nurt religijny, który reprezentują działacze kleru greckokatolickiego, przeanalizowano, opierając się na pracach H. Kostelnyka, J. Slipego, A. Szeptyckiego. Omówiono główne idee dzieł filozoficznych, takie jak wartości humanistyczne, chrześcijańskie i narodowe.