Myśl etyczna w Galicji w drugiej połowie XIX wieku - Tyburski, Włodzimierz (Galicja. Studia i materiały, 2016)
Artykuł omawia etyczne idee Stefana Pawlickiego, Mariana Morawskiego i Aleksandra Skórskiego. Dwaj pierwsi są reprezentantami myśli katolickiej analizującymi związki religii z katolicyzmem. Trzeci opowiada się za ideą naukowej metafizyki jako podstawy moralnej edukacji społeczeństwa.