Regionalistyka galicyjska na łamach czasopisma „Kwartalnik Historyczny” (1887–1914) - Лазурко, Лідія (Galicja. Studia i materiały, 2015)
Artykuł został poświęcony badaniom regionalnym na łamach „Kwartalnika Historycznego” przełomu XIX/XX w. Autorka ukazuje wkład uczonych skupionych wokół Towarzystwa Historycznego we Lwowie w rozwój regionalistyki w Galicji. Wskazuje na preferencje badawcze poszczególnych historyków, określa i wartościuje ich cele oraz metody pracy.