Środowiskowe aspekty koncepcji sensu życia Tadeusza Czeżowskiego: „Ja” w świecie jako jego część - Sztumski, Wiesław (Galicja. Studia i materiały, 2022)
W artykule przedstawiono postać Tadeusza Czeżowskiego, twórcy koncepcji sensu życia człowieka zbudowanej na gruncie stylu myślenia właściwego holizmowi oraz filozofii środowiska zwanej enwironmentalizmem filozoficznym. Rozpatruje on sens życia człowieka w powiązaniu z sensem innych elementów przyrody i społeczeństwa. Życie jednostki jest w pełni sensowne, gdy realizując swój własny cel, przyczynia się do realizacji celów właściwych coraz szerszym środowiskom aż do nieskończenie wielkiego, jakim jest wszechświat. Jest to możliwe wtedy, gdy jednostkę traktuje się jako integralny składnik uniwersum, nierozerwalnie z nim związany.