Opis powiatu ropczyckiego z 1873 roku - Zamoyski, Grzegorz (Galicja. Studia i materiały, 2018)
Tekst stanowi edycję źródłową dokumentu znajdującego się w zespole nr 1025 C.K Starostwo Powiatowe w Ropczycach, w zasobie Archiwum Państwowego w Rzeszowie. Został on sporządzony przez Karola Grötschela, referenta ekonomicznego w starostwie. Jego treść skupia się głównie na warunkach funkcjonowania rolnictwa stanowiącego podstawę utrzymania zdecydowanej większości mieszkańców powiatu.