„Polacy w Stanisławowie” w ujęciu Petra Hawrylyszyna, czyli kilka uwag o książce Поляки у Станиславові, Брустури 2022, 208 ss. - Olechowski, Piotr (Galicja. Studia i materiały, 2023)
Artykuł jest krytyczną recenzją książki Petra Hawrylyszyna: Polyaky u Stanyslavovi wydanej w 2022 r. Na wstępie Autor recenzji zauważa, unikatowość podejmowanej w monografii tematyki, stanowiącej znaczne uzupełnienie ukraińskiej historiografii. Recenzja składa się z kilku części zatytułowanych: Uwagi wstępne; Struktura książki; Treść rozdziałów; Uwagi szczegółowe; Konkluzja. W zakończeniu swojej recenzji Autor dostrzega jednak niejednorodność publikacji, w której walor naukowy przeplatany jest wątkami popularnymi. Wysoko ceni natomiast warstwę ikonograficzną. W konkluzji zauważa iż recenzowana praca adresowana jest głównie do czytelnika ukraińskiego.