Strategie „misji cywilizacyjnej” rządu Habsburgów w Galicji po I rozbiorze Polski - Krushynska, Oleksandra (Galicja. Studia i materiały, 2024)
Artykuł jest poświęcony analizie elementu „misji cywilizacyjnej” w planach i strategiach monarchii habsburskiej w „Królestwie Galicji i Lodomerii” w pierwszych latach po I rozbiorze Polski. Administracja cesarska stworzyła ambitny plan reform i przekształceń w Galicji, zmierzający do doprowadzenia ludności prowincji do postępu i dobrobytu w „habsburskim” rozumieniu tych pojęć oraz uczynienia z niej wzorowych obywateli cesarstwa. W celu zbadania tych planów, przyczyn ich powstania, a także ich realizacji w perspektywie krótkoterminowej, przeanalizowane zostaną teksty pierwszych patentów i zarządzeń rządu habsburskiego, a także raporty habsburskich urzędników zatrudnionych w Galicji, ze szczególnym uwzględnieniem elementu „misji cywilizacyjnej” tych dokumentów. Ponieważ zajęcie Galicji zbiegło się w czasie z popularnością filozofii oświeconego absolutyzmu i przeprowadzeniem reform w jej duchu w całej monarchii, prześledzony zostanie także wpływ tej filozofii na planowane przemiany Galicji.