Bezpieczeństwo danych medycznych w obliczu cyfrowej transformacji w ochronie zdrowia: Ocena procesu standaryzacji rozwiązań e-Zdrowia w Unii Europejskiej - Wojturska, Weronika (Ius et Administratio, 2021)
W artykule dokonano oceny kondycji bezpieczeństwa przetwarzania danych medycznych w kontekście procesu standaryzacji rozwiązań e-Zdrowia w Unii Europejskiej (UE). W tym celu zidentyfikowano zasadnicze ryzyka cybernetyczne, a następnie zweryfikowano skuteczność ochrony danych dotyczących zdrowia oraz zapewnienia ich interoperacyjności pod kątem strategii i wsparcia regulacyjnego, jakie wprowadza UE. Artykuł dowodzi, że przepisy Rozporządzenia 2016/679 (RODO) sprzyjają faktycznemu procesowi standaryzacji technologicznej rozwiązań wykorzystywanych w ramach e-Health, przyjmując u podstaw zasadę neutralności technologicznej w sposobie określania wymaganych środków bezpieczeństwa.