Inteligentny system do identyfikacji fałszerstwa cech biometrycznych pisma ręcznego – komunikat z realizacji projektu badawczego - Goc, Mieczysław (Ius et Administratio, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest omówienie głównych założeń i celów projektu „Rękopis” oraz przedstawienie uzyskanych wyników w obecnej fazie jego realizacji. Opracowanie podzielone zostało na dwie części. Pierwsza przybliża problematykę pisma ręcznego w ujęciu jego właściwości biometrycznych oraz ocenę możliwości wykorzystania zarówno klasycznych metod, jak i bardziej zaawansowanych technologii w badaniach pierwopisów pod kątem określenia techniki ich naniesienia na podłoże dokumentu: ręcznie, czy maszynowo za pomocą urządzenia CNC). W drugiej części zostaną zaprezentowane zastosowane procedury i techniki badawcze oraz uzyskane wyniki wykorzystania cech pisma ręcznego, ze szczególnym uwzględnieniem jego właściwości biometrycznych, w realizacji wskazanego wyżej celu projektu. Projekt „Rękopis” o numerze DOB-SZAFIR/06/A/042/01/2020 pt. „Inteligentny system do identyfikacji fałszerstwa cech biometrycznych pisma ręcznego”, jest finansowany ze środków NCBR, w ramach pk. „SZAFIR” z Konkursu nr 1/SZAFIR/2020. Projekt jest realizowany przez konsorcjum w składzie: Centralne Laboratorium Kryminalistyczne Policji (lider), Instytut Kryminalistyki Polskiego Towarzystwa Kryminalistycznego sp. z o.o. oraz JAS technologie sp. z o.o. Realizacja projektu została zaplanowana na 48 miesięcy w latach 2020–2024.