Efekty eksterytorialne decyzji samorządu terytorialnego - Jančát, Lukáš (Ius et Administratio, 2023)
W wyniku postępującej globalizacji, państwa w różnych przypadkach, w celu ochrony różnych interesów i odwołując się do różnych zasad, coraz częściej odchodzą od sztywnego przestrzegania zasady nieingerencji w sprawy wewnętrzne innych państw w obszarze jurysdykcji normatywnej i wzajemnie akceptują rozszerzenie skutków poszczególnych aktów prawnych wydanych przez inne państwo na ich terytorium. W warunkach Unii Europejskiej akceptacja ta dotyczy spraw cywilnych, karnych i administracyjnych. To właśnie indywidualne akty administracyjne są szczególnie interesujące z punktu widzenia możliwości wywołania skutków eksterytorialnych, ponieważ w przypadku kilku z nich nie jest wymagana żadna szczególna procedura uznawania . Celem niniejszego artykułu jest scharakteryzowanie aktów administracyjnych o skutkach eksterytorialnych. Następnie zdefiniowanie podstawowych systemów uznawania i wykonywania aktów administracyjnych oraz przedstawienie przykładów ich zastosowania w warunkach Republiki Słowackiej. Wreszcie, wskazanie przykładów aktów administracyjnych organów samorządu terytorialnego o skutkach eksterytorialnych oraz, w oparciu o zidentyfikowane w ten sposób przykłady, przedstawienie systemów ich uznawania i egzekwowania.