Rola władz lokalnych w tworzeniu inteligentnych miast - Ura, Elżbieta (Ius et Administratio, 2023)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na zagadnienia związane z wykorzystaniem nowoczesnych technologii w celu tworzenia miast inteligentnych, zwanych też miastami 15-minutowymi lub miastami kompaktowymi. Na świecie funkcjonuje już wiele takich miast, a wzorce z nich czerpią inne. Również w Polsce dąży się do tworzenia miast inteligentnych, które gwarantują jednocześnie zrównoważony rozwój i poprawę jakości życia mieszkańców. W tym zakresie podstawowa rola spoczywa na samorządach lokalnych. Idea miasta inteligentnego podkreślona została w rezolucji ONZ z 2015 roku, zwanej Agendą 2030, w której podkreśla się, że wprowadzane zmiany w funkcjonowaniu miast mają sprzyjać spójności społecznej. Założenia zawarte w Agendzie 2030 znajdują poparcie Komisji Europejskiej m.in. w programie „Horyzont Europa”. Założeniem smart city jest, by każdy mieszkaniec miał dostęp do podstawowych potrzeb życiowych w odległości 15 minut pieszo lub rowerem od domu albo korzystając z transportu publicznego. Podstawowa teza na tle powyższych rozważań wykazuje, że działania ukierunkowane na tworzenie miast inteligentnych wpływają na zrównoważony rozwój środowiska, społeczny i ekonomiczny, a jednocześnie niosą ze sobą zagrożenia mogące ograniczać prawa mieszkańców i zagrażać ich prywatności.