Współdziałanie z samorządowymi organami podatkowymi udostępniającymi informacje podatkowe - Majka, Paweł (Ius et Administratio, 2023)
Współcześnie zwiększa się współpraca w zakresie wymiany informacji podatkowych, w tym informacje te pozyskiwane są również od samorządowych organów podatkowych przez inne organy administracji publicznej. Problem udostępniania informacji podatkowych przez samorządowe organy podatkowe stanowi przy tym wycinek szerszej problematyki współdziałania administracji. W związku ze współdziałaniem organów w tej dziedzinie pojawiają się liczne problemy związane z ograniczeniem zakresu udzielania informacji oraz procedury, w jakiej się ono odbywa. Jako istotne należy zatem uznać istnienie prawnych mechanizmów, które gwarantują sprawny tryb udzielania informacji oraz równocześnie chronią prawa podatnika. Nie budzi jednocześnie wątpliwości konieczność ograniczenia przykładowo tajemnicy skarbowej w sytuacji ujawniania informacji dotyczących podatników innym organom władzy publicznej w związku z wykonywaniem przez nie zadań. Ingerencji w prawo do prywatności towarzyszyć powinno zachowanie równowagi pomiędzy interesem publicznym oraz interesem podatnika. Obowiązujące regulacje w zakresie przedmiotu udostępniania informacji przez samorządowe organy podatkowy oraz katalog podmiotów uprawnionych do żądania tych informacji należy ocenić jako niewywołujące wątpliwości w ich stosowaniu. Z kolei w zakresie procedury udzielania informacji, form, w jakich udostępnienie lub odmowa powinny nastąpić, wskazano na konieczność zmian legislacyjnych, w tym wprowadzenia obowiązku informowania podatnika o ich udostępnianiu.